7 főcsakra

7 főcsakra

Publikálva Kategóriák: Csakra

7 főcsakra

A teljesség, az egység törvénye, melyen minden alapul, melyben minden benne van. A csakrák rendszere, az egész testünket behálózó rendszer. 7 főcsakrát különböztetünk meg ebben az egységben, 7-et, mint ahogy a zenében is 7 alaphang van. A 7 mesebeli szám, hiszen a sárkánynak is hét feje van a mesében, és lakodalmat is hetedhét országra szólót szoktak tartani. A hét is hét napból áll, és a szivárványnak is hét színe van, melyek egyben a csakrák színeivel megegyezőek.

Csakrák színei

Ezek a vörös, narancs, citrom, zöld, világoskék, sötétkék, lila. Mivel a csakrák színei a szivárvány színeiben ragyognak, így átölelik a szín palettát. Érdemes megfigyelni, hogy milyen színű ruhadarabokat részesítünk előnyben, mert ezek is árulkodó jelei lehetnek, hogy mely csakráinkra érdemes nagyobb figyelmet fordítani. A csakrákhoz tartozó színek használatával is tudjuk megrekedt csakráinkat “tisztítani”.
A chakra (ejtsd: csakra) szó szankszrit eredetű, és magyar jelentése: kerék. A sok ezer esztendős hindu bölcselet alapján az ember lényegesen több, mint kézzelfogható hús-vér testrészek halmaza. Rendelkezik más, szemmel nem látható, kézzel nem tapintható szervekkel is, amelyek szinte fontosabbak a fizikai testnél. Ilyen belső, láthatatlan energiaközpontok a csakrák is. A tisztán látók, akik képesek az emberi aura, és a csakrák meglátásához, nevezték el így, mert  számukra szabad szemmel láthatóak, és kerékként az óra járásával megegyező irányban forgó, örvénylő energiaként érzékelik, amint tölcsérszerűen átjárják szervezetünket, ezáltal keringetik, befogadják az univerzum energiáit. Ez az energia adó-, és vevő rendszerünk, egy gerincvonalunkon végigfutó, összetett rendszer, mely fizikai testünkhöz csatlakozik, idegrendszerünkön keresztül látja el energiával szervezetünket, szerveket, végtagokat, sejteket.
Az ősi hindu iratok alapján hét fő csakra létezik, amiket az életerőt (prána) szállító vezeték, csatorna, a szusumna, vagy másképp nádi  kapcsol össze. A csakrákon átáramló életerő szabályozza a test összes életfunkcióját.

A csakrák elhelyezkedése:

Chakra01.pngMúládhára – „gyökér támasz”- gyökér csakra a gerinc tövénél, a gát tájékán helyezkedik el, és a föld felé nyílik. Szimbóluma a négyszirmú vörös lótusz. Érzékszervi funkciója: a szaglás. Színe: piros.
Chakra02.pngSzvádisthána – vagy „saját hely” - szakrális csakra a hasi nemi szerveknél, a köldök alatt található. Szimbóluma a hatszirmú narancs lótusz, belsejében a növekvő holddal. Érzékszervi funkciója: az ízlelés. Színe: narancssárga.
Chakra03.pngManipura – vagy „ékkőváros” - napfonat csakra a gyomor tájékán helyezkedik el. Szimbóluma a tízszirmú sárga lótusz, belsejében az egyik hegyére állított háromszöggel. Színe: sárga, egészen az aranysárga árnyalatig. Hozzárendelt természeti elem: a tűz. Érzékszervi funkciója: a látás. Szimbóluma: a tízszirmú lótuszvirág.
Chakra04.pngAnáhata „meg nem ütött”  - szív csakra, a szív tájékán található. Jelképe a tizenkét szirmú zöld virág, belsejében két egymást metsző háromszöggel (hexagram), ami a férfi és nő egyesülését jelképezi. Színe: zöld. Hozzárendelt természeti elem: a levegő. Érzékszervi funkciója: a tapintás. Szimbóluma: a tizenkét szirmú lótuszvirág. 
Chakra05.pngVisuddha, - vagy "tiszta" - torok csakra, a toroknál található. Szimbóluma a tizenhat szirmú világoskék vagy türkiz lótusz, belsejében ezüst félhold fehér körben. Színe: világoskék. Érzékszervi funkciója: a hallás.
Chakra06.pngÁdnya – azaz „parancs” - harmadik szem csakra, a két szemöldök közötti területen helyezkedik el. Itt két kisebb csakra is található, a szóma és a manasz. Szimbóluma a lilás, indigókék vagy sötétkék színű kétszirmú lótusz. Színe: sötétkék.
Chakra07.pngSzahaszrára padma A fejtetőn, a lótuszcsakra -korona csakra található (szahaszrára padma vagy a tantrikus buddhista tanokba usnísa kamala, "ezerszirmú lótuszt") az "üdvösség hona" ám ez nem szokványos csakra, különös jelentősége van, mivel úgy tartják, tiszta tudatállapot, amelynek nincs se célja se tárgya. A kundalini (mely a kígyózó föld energiája, egy kozikus erő, mely minden emberben létezik) ébredése során, amikor a női energia, a sakti egyesül a férfi energiájával, ezen a ponton áthaladva jön létre a szamádhi vagyis a magasabb szellemi állapotban megvalósuló extázis, ami elősegíti a végső megszabadulás (nirvána) elérését. Ezt a csakrát egyes rendszerek különleges szerepe miatt nem sorolják a szokványos csakrák közé. Szimbóluma a lila "ezerszirmú lótusz". Színe: lila.

Forrás : wikipédia