Transzcendentális Meditáció

Transzcendentális meditáció

Publikálva Kategóriák: meditáció

Transzcendentális meditáció

A transzcendentális meditáció, egy olyan meditációs, önfejlesztő és önismereti módszer, melynek segítségével könnyebben birkózol meg a stresszel és a mindennapok feszültségeivel.
A transzcendentális meditációból a transzcendentális szó a latin „transire” szóból ered, melynek jelentése átkelni, átmenni, vagy más értelmezésben elragadtatás, önmagán kívüli állapot. A szóösszetétel második fele a latin „scandere”, ami mászni, emelkedni jelentéssel bír.
A transzcendentális meditáció lefordítva felülemelkedni önmagadon, meghaladni önmagad, korlátaidon átlátni a meditáció segítségével.

Maharisi Mahesh Yogi

Maharisri Mahesh Yogi, aki Mahesh Prasad Varma néven látta meg a világot, minden valószínűség szerint 1917-ben, bizonyos források 1911, 1918-at említik születésének éveként. Maharisi jómódú indiai család 4 gyermeke közül a harmadik.
A gyermekkoráról később így emlékezett:
“Az indiai gyerekeknek azt mondják, hogy mikor felkelnek, hajoljon meg anyja előtt, apja előtt, hajoljon meg nagyszülei előtt. Mikor templomba megy, hajoljon meg Isten előtt. Mikor iskolába, akkor tanárai előtt hajoljon meg. Ez a gyermek számára a biztonság és támogatás védelmét adja minden részről, hogy a jó irányba növekedjék nagy energiával, nagy intelligenciával, nagyszerű teljesítménnyel. Az anya, az apa iránti szeretet érzései a rituális meghajlással alátámasztva, később a Mindenható Isten iránti odaadássá fejlődik”

Tanulmányokat folytathatott, aminek köszönhetően fizikusként és matematikusként diplomázott.
Az egyetemen tanultak azonban nem elégítették ki tudásvágyát, arról beszélt, hogy ez nem lehet a teljes, a teljesség tudása, ezért valami olyat keresett, ahol mindent megérthet.
Ebben az időben fordult a jóga felé, mely erőteljes hatást gyakorolt az életére. Észak -India ismert spirituális vezetőjének Dzsjótirmath Sankaracsárjájának, Szvámi Brahmánanda Szaraszvatinak titkára, és egyben tanítványa lett, akitől a Bal Brahmacsári Mahesh nevet kapta. Egészen a mester haláláig vele maradt Maharisri, ekkor 1953-at írtunk.

Maharisi Mahesh Yogi és a transzcendentális meditáció

Ebben az évben a Himalája-hegységbe, a Szentek Völgyébe vonult vissza, Risikeshtől északra egy kicsi ashramba. A két évnyi elvonulása alatt Maharisi nem beszélt szinte senkivel, ételt is keveset vett magához, jógázott, és meditált, Istennel kereste a közvetlen kapcsolatot.
1955-ben elhagyja Uttarkashi városát, és előadásokat kezdett tartani, egy ősi meditációs technikáról, melyet transzcendentális meditáció néven említ.

Egykori mestere útmutatása motoszkált a fejében, így indult el, hogy átadja a transzcendentális meditáció elméletét és gyakorlatát.
„Nézz körül! Sok ember elcsüggedt. Az elméjükben energiahiány van. Az elméjük nem elég erős. Amit neked tanítottam, tartalmazza a családosok számára szóló technika tudását is, melyet az évszázadok alatt félremagyaráztak és elfelejtettek.Ne gondolja pénzre, ha ide és oda utazol! De ne aggódj, és ne félj az egyedülléttől, és semmi miatt ne idegeskedj! Dolgozz, és jön minden magától!”
-Szvámi Brahmánanda Szaraszvati

Maharisi Mahesh Yogi és a transzcendentális meditáció üzenete

Útjának üzenete az volt, hogy a határtalan boldogság mindenki számára elérhetővé kell, hogy válljon, és ennek kulcsa a transzcendentális meditáció.
1958-ban megalapította a Spirituális Megújulás Mozgalmat/ Spiritual Regeneration Movement és világkörüli útra indult. A Távol- Keleten több meditációs iskolát is alapított.
Hawaii szigetére utazott, majd az Egyesült Államokban és Európában népszerűsítette a Transzcendentális Meditáció testre, lélekre és szellemre gyakorolt pozitív hatásait, az elme lecsendesítését.
Több híreségnek tanított TM -t, akik személyesen tanulhattak Mahestől. A Beatles tagja, Clint Eastwood, és Oprah csak páran közülük.

A Transzcendentális Meditáció hatásai

Az emberi tudatosság szintjei közül a legfelső szint a mindennapi észlelések, a hétköznapi tapasztalások szintje. Ez az a szint, amiben az ébrenlét óráit töltöd.
A Transzcendentális Meditáció segítségével, meditáció közben túljutsz ezen a szinten, és az észlelés egy magasabb minőségi szintjére lépsz. Ez a szint a tiszta öntudat szintje, amihez csak gyakorlással, a meditáció megtapasztalásával lehet eljutni. A Transzcendentális Meditáció eljuttatja az elmét, a gondolatok forrásához, az intelligencia és a kreativitás járja át elmét általa. Minél rendszeresebben gyakorlod a Transzcendentális Meditációt, annál jelentősebben mutatkozik majd meg a kreatív intelligencia a mindennapjaidban. Mivel gondolatiddal teremtesz, gondolataid határozzák meg életedet, így válik életed egyre élhetőbbé és boldogabbá, ennek a módszernek köszönhetően.

A Transzcendentális Meditáció folyamata

A meditáció állapota, úgy érkezik meg hozzád, ha nem akarod, nem erőlködsz, nem koncentrálsz, hiszen ilyenkor arra fogod észlelésed fordítani, amire éppen fókuszálsz. Ez fáradtságot, kimerültséget fog csak előidézni, és nem ellazultságot, elengedést, nyugalmat. Ha Te arra gondolsz, hogy most meditálsz, akkor nem meditálsz. Bármilyen jellegű tudatos, elmét mozgató tevékenység, gondolkodás nem engedi a transzcendentálást. A tiszta öntudatról, a meditáció tiszta állapotáról való elmélkedés, csak a meditáció illúzióját kelti, ily módon, ez nem a tiszta meditáció, nem a transzcendentális meditáció állapota. A Transzcendentális Meditáció technikája, a gondolatok transzcendentálásának, túllépéséhez olyan módszerrel dolgozik, amely már a kezdetekben úgy le tudja nyugtatni az elmét, hogy már kezdeti szinten is nagyon finoman érzékeled csak a gondolataidat. Az idegrendszered lenyugszik, így az elme képes egyre mélyebbre és mélyebbre menni, így a folyamat automatikusan működve visz meditatív állapotba.

Ha ellenállsz a A Transzcendentális Meditációnak, még intezívebben hat rád

A Transzcendentális Meditáció mindenkinél működik, minden ember számára egyaránt elérhető. Nem függ hittől, fizikai állapottól, vagy bármi mástól. Sőt a kétkedők szoktak a legaktívabb tapasztalásokról beszámolni. A TM alaptermészete, hogy ha engeded, hogy megtörténjen Veled, egyre könnyebben és könnyebben tudsz majd meditatív állapotot elérni.

A Transzcendentális Meditáció technikája Maharisi nyomán:

„Veszünk egy speciális gondolatot, ami számunkra megfelelő. Ezt mantrának hívjuk, melynek hangzása hozzánk közel áll. Ezt kaphatjuk egy képzett TM tanártól. Ezeket a tanárokat én képeztem ki, és a világ minden pontján megtalálhatod őket. Adnak egy megfelelő szót, és az egyén megtapasztalja annak a hangnak a gondolatát. És elkezdi minimalizálni azt a gondolatot, hogy megtapasztalja annak a gondolatnak a legfinomabb állapotát, míg a gondolat forrását meg nem tapasztalja, és a tudatos elme eléri a Létezés transzcendentális területét. Tehát a gondolat durvább állapotából finomabb, a még finomabb, a legfinomabb állapotáig jutunk. Ez a Transzcendentális Meditáció útja. Míg a tudatos elme el nem éri a tiszta boldogság tudatot, vagy a Transzcendentális Tudatot, vagy a tiszta tudatot, vagy a létezés állapotát. A Létezés állapotában, az elme átitatódik energiával, intelligenciával és nagy boldogsággal. És sokkal jobban teljesít és tapasztal, mint korábban.”

Transzcendentális Meditáció a gyakorlatban

A Transzcendentális Meditációra naponta kétszer 20 percet áldozzunk, ez egy mentális gyakorlat, melyet kényelmesen ülve, csukott szemmel végezzünk. A Transzcendentális Meditációt, ha egy mód van rá, próbáljuk meg mindig ugyanabban a testhelyzetben végezni, a törökülés, vagy lótuszülés meditációs párnán energetikailag a legmegfelelőbb, de ha ez számodra nem kényelmes, válassz egy olyan kényelmes ülőhelyzetet meditációs párnádon, amiben 20 percig kényelmesen tudsz ülni. Ha mindig ugyanabban a testhelyzetben meditálsz, akkor a testeden keresztül is emlékszel, tehát már a testhelyzeted is előidézheti a meditációs állapotot. Ugyanígy segíthet, ha ugyanabban a helységben teszed ezt minden nap, illetve ha egyebekhez kötöd, úgy, mint illatok /füstölő, vagy illóolaj/, a szoba hőmérséklete… A Transzcendentális Meditáció előhívja a test öngyógyító folyamatait, regenerálja az idegrendszert, és megnő a szellemi és testi teljesítőképesség, ha kitartóan és rendszeresen gyakoroljuk.

A TM, egy a számos meditációs gyakorlat közül, melynek bármelyik fajátját választhatod.

„A meditáció segít.”