Csakra

Csakrák legfőbb területei

Publikálva Kategóriák: Csakra, meditáció, meditációs párna

Csakrák legfőbb területei

A csakrák az ember energiamezőjében, étertestében található örvénylő és egymással is kommunikáló energiaközpontok. Találkozási pontok is egyben, amelyek a léthez tartozó tudatossági szintet tükrözik. Jelentésük a szanszkrit “chakra” szóból származik, melynek jelentése kerék. Mindannyiunk belsejében hét, kerékhez hasonlatos csakra forog. Óramutató járásával megegyező, örvénylő vízhez hasonló mozgásuk biztosítja, hogy az energia a belsejükbe kerüljön környezetünkből.

Ha a forgási irány megváltozik és kifelé irányul, az energia a csakrákból kiáramlik. A forgási irányok váltakoznak, hogy az egyensúly a szervezetben megmaradjon. Az indiai filozófia szerint a csakrákon keresztül hullámzik az ember testében az életető energia vagyis a prana. Az életenergiát nemcsak befogadják, hanem módosítják és fizikai síkon transzformálják.

Egy jól működő csakra megtartja az energiát. Ha az energia a csakrákban nem marad meg tartósan, annak több oka lehet. Amikor túlterheltek, stresszesek, feszültek vagyunk, rossz gondolataink vannak, akkor a csakrákat érdemes időközönként feltölteni, harmonizálni, nehogy valamelyik alulműködése egy másik túlműködéséhez vezessen.

A negatív irányú hangulatváltozások, minden esetben energiavesztéshez vezetnek, míg a pozitív irányú hangulatváltozások a csakrát energiafelvételre késztetik. A csakrákat a felébredés kezdetén rendszerint fénykerekekként látni, vagy pedig a hely aurájaként, amely különböző színekben pompázik. Minden csakrának elsősorban biológiai funkciója van. A csakra a fizikai test megfelelő testrészének idegeivel áll közvetlen kapcsolatban. Az idegrendszeren keresztül látja el energiával és ezáltal információkkal is a szerveket, végtagokat és a sejteket.

Ha a test egy területén – például egy szerv aktivitása által – energiatöbblet keletkezik, akkor a megfelelő csakra a környezetbe vezeti el a fölösleges energiát. Ha a táplálékláncon át valamilyen okból megszűnik a test energiaellátása, az ember képes bizonyos ideig a csakrákon keresztüli energiaellátás segítségével is élni. Csakráink fejlődése összefügg életkorunkkal. Fogantatásunk pillanatától halálunkig mindig fejlődnek, alakulnak, attól függően, hogy mik a szükségleteink, és milyen a lelki állapotunk.

A hét főcsakra ugyan nem észlelhető anatómiai értelemben, ám metafizikai úton összeköttetésben áll a fizikai test bizonyos rendszereivel. Az egyetemleges élet-energia a gyökércsakrából kiindulva halad a koronacsakra irányába, mintegy összefüggő láncra fűzve azokat. Mivel mindegyik csakra a vele szomszédos csakrákon felül a test több pontjával – szervével – is kapcsolatban van, ez a kapcsolat alkotja a „működő egész”-et. Belátható, hogy ezek bármelyikének nem megfelelő működése – az elszenvedett energiahiány miatt –, felboríthatja az élet egyensúlyát, azaz betegségeket okozhat.

Ha a csakra normálisan működik (vagyis az óramutató járásával megegyező irányba forog), akkor a csakra nyitott, így fel tudja venni a környezetből az energiát. A hét fő csakrán kívül mellékcsakráink is vannak, amelyek a tenyéren és a talpon találhatóak. Tehát a csakrák mozgása, nyitottsága vagy éppen zártsága nagy hatással van testi-lelki egészségünkre. Ezért a szellemi gyakorlatok, testmozgás, jóga és egészséges táplálkozás segítségével nagyban hozzájárulhatunk testünk energiaközpontjainak helyes működéséhez, vagyis az egészséges élethez. Az általánosan elfogadott rendszer szerint 7 fő csakra van.

Gyökér csakra (Muladhara)

Jelentése gyökér, támaszték. A legalacsonyabb rezgésszámú csakra, amely a gerinc alsó végén, a végbélnyílás és a nemi szervek között helyezkedik el. Az itt beáramló energia a gerincoszlopot és a vese tájékát látja el energiával. Hatása alá tartozó mirigyei a mellékvesék. Színe piros-vörös. Szervileg hozzátartoznak a csontok, csontváz, gerincoszlop alsó része, fogak, körmök, végbélnyílás, végbél, vastagbél, láb.

A gyökér csakra legfőbb területei és feladatai:

Leföldelés
Munka,pénzkeresés
Vitalitás, fizikai erőnlét
Biztonság megteremtése
Tisztulási folyamatok

Szervi elváltozások, amelyek helytelen működésekor lépnek fel: aranyér, vastag- és végbél betegségek, sipoly, isiász (ülőideg-gyulladás), súlyproblémák, vese-, hólyag-, epekő, magas- és alacsony vérnyomás, fogínygyulladás, hasmenés, székrekedés, izomgörcs, hideg végtagok, hólyag- és gerincproblémák, reuma, ízületi betegségek, vizelési problémák jelentkezhetnek. Nem kiegyensúlyozott működése esetén félelmek, depresszió, alvászavarok, agresszivitás, kapzsiság, mohóság, bizonytalanság, egzisztenciális problémák, túlzott ragaszkodás és anyagiasság, perfekcionalizmus és birtoklási vágy léphet fel. A természetben való tartózkodás, kerti munkák, sport, mozgás sokat segíthet a csakra harmonizálásában. Szüksége továbbá a pozitív megerősítés, miszerint biztonságban és szeretve vagyunk itt a Földön, értékesek és szerethetők vagyunk, az életet elfogadjuk.

Szakrális csakra (Svadhishthana)

Jelentése édes íz, édeset érezni. A szakrális csakra a párkapcsolattal, a szexualitással, a kreativitással, a táplálkozással és a fizikai erőnléttel van kapcsolatban. A köldök és a nemi szervek között helyezkedik el. Az ivarmirigyek (petefészek, herék) tartoznak a hatása alá, egyéb testrészek közül a méh, hüvely, hímvessző, vese, vékonybél, testfolyadékok tartoznak hozzá. Színe narancssárga.

Szakrális csakra legfőbb területei:

Szexuálitás és párkapcsolat
Nemi vágy, nemzés
Alkotókészség

Helytelen működésekor orgazmusproblémák, impotencia, terméketlenség, kreativitás hiánya, étkezési problémák, bélgörcsök, menstruációs zavarok, petefészek, méh és here problémák, elhízás, derék panaszok jelentkezhetnek, melyek a lelki síkon szexuális viselkedési zavarokban, felfokozott nemi vágyban, partnerkapcsolati problémákban, másik nemtől való félelemben nyilvánulhatnak meg. A szakrális csakra helyes működésének az érdekében fontos a mások felé való nyitottság, kreativitás erősítése és gyakorlása, művészettel való foglalkozás, iránta való érdeklődés.

Napfonat csakra (Manipura)

Jelentése fénylő drágakő. Színe citromsárga. A napfonat csakra jelképezi cselekedeteinket, akaraterőnket, magunkkal-árnyoldalunkkal és a külvilággal vívott harcainkat. A napfonat csakra a köldök és a szegycsont alja között helyezkedik el. Az itt beáramló energia a gerincoszlopot és a vese tájékát látja el energiával. Hozzátartozó szervek a hasnyálmirigy, emésztőszervek, máj, lép, has alsó része, epehólyag.

A napfonat csakra legfőbb területei:

Agresszió, düh, harag
Hatalom

Diszharmonikus működése esetén lelki szinten hisztéria, szadizmus, mazochizmus, dühkitörés, szégyenlősség, kisebbrendűségi érzés, félelmek, szorongások léphetnek fel. Fizikai síkon gyomorfekély, epepanaszok, emésztési problémák, cukorbetegség, májbetegségek, szemproblémák jelentkezhetnek. A napfonat csakra helyes működésének visszaállításában fontos önmagunk elfogadása és kifejezése, a hatalom, akarat és erő helyes gyakorlása, érzelmek kimutatása.

Szív csakra (Anahata)

Jelentése ép, sértetlen, érintetlen. A szív csakra a szeretet adásával, elfogadásával, önzetlenséggel, együttérzéssel, megbocsátással és vonzalommal van összefüggésben. A szív csakra a mellkas közepén, szívtájékon helyezkedik el. A belsőelválasztású mirigyek közül a csecsemőmirigy tartozik hozzá, egyéb szervek közül pedig a szív, mellkas, mellüreg és a tüdő. Színe zöld. Kiegyensúlyozatlan működése esetén szeretetéhség, szeretet-függőség, gyűlölködés, harag, agresszivitás és embertársaink iránti érdektelenség léphetnek fel. Fizikai síkon szív- és keringési zavarokban, az immunrendszer gyengeségében, allergiákban, autoimmun-, tüdő és daganatos betegségekben nyilvánul meg.

Helyes működéséhez a szeretet adásának és elfogadásának képessége, szeretetteli gondolatok, embertársaink felé szeretettel, önzetlenül és bizalommal való fordulás szükséges.

Torok csakra (Vishuddha)

Jelentése:megtisztulás. A torok csakra színe világoskék, és a torok környéki szervekre van hatása. A torok csakra a kommunikációval, a kreativitással, az önfegyelemmel és az önkifejezéssel, inspirációval, őszinteséggel, nyitottsággal áll kapcsolatban. A toroknál, gégefőnél helyezkedik el. A pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, gége, nyak, állkapocs, garat, légcső, hörgők, fül, tüdő, nyelőcső, száj, hangszálak tartoznak hozzá.

Torok csakra legfőbb területei:

Kommunikáció
Önfegyelem
Önkifejezés

Működési zavara esetén érzelmi síkon önkifejezési problémákban, különböző beszédzavarokban, hallás- vagy olvasásproblémákban, fecsegésben, hazudozásban, meggondolatlanságban, félénkségben nyilvánul meg. Fizikai síkon fülproblémák, asztma, köhögés, megfázás, mandulagyulladás, nyelvproblémák, torokfájás, köhögés, bronchitis, mandulagyulladás, nyakfájdalmak, sclerosis multiplex, valamint száj- és tüdőproblémák jellemzik helytelen működését.

A torok csakrát hatékonyan harmonizálható kommunikációs gyakorlatokkal, verbális és testbeszéd szintjén, a kifejezőkészség tudatos gyakorlásával, zeneterápiával.

Harmadikszem csakra (Ajna)

Jelentése érteni, tudni. Színe sötétkék. A harmadikszem csakra a mennyei testhez kapcsolódik, amely segítségével képesek vagyunk kapcsolatot teremteni az univerzum spirituális lényeivel. Ehhez a csakránkhoz tartozik: szellemi energia,bölcsesség, tisztánlátás, intellektus, emlékezet, szellemi akarat, intuíció, imagináció, tanulás, szellemi gyógyítás, holisztikus szemlélet, mindennemű érzékelés. Az érzelmi intelligencia, spirituális tudat és belső látásunk helye. A homlok közepén, a két szemöldök között található. Hozzárendelt testrészek az arc, szem, fül, orr, melléküregek, kisagy, központi idegrendszer, agyalapi mirigy (hipofízis). A harmadikszem csakra az intuíció és a hatodik érzék szerve. Ez vezérli a koncentrációt és a meditatív képességeket.

Harmadikszem csakra legfőbb területei

Intuíció
Felelősség önmagunkért

A csakra diszharmonikus működés esetén tanulási nehézségeket, rémálmokat, túlzott racionalizmust, materializmust, fanatizmust, másokkal való manipulációt, pszichés zavarokat, feledékenységet, butaságot eredményez. Fizikai síkon fejfájás, migrén, rövid- és távollátás, zöld hályog formájában nyilvánul meg.

E csakra működésének a helyreállításához együttműködés, információs energia, kommunikáció, objektív megismerés, inspiráció, művészi kifejezés, őszinteség, nyitottság, függetlenség, egységérzés szükségeltetik.

Korona csakra (Sahasrara)

Jelentése ezerszeres, ezerszirmú. Színe: lila. A fejtetőn helyezkedik el. Egy nagy aranyló tojáshéjhoz hasonló képződmény, amely rendkívül magas frekvencián mozog. Az univerzális tudat, a földi síkon túli dimenziók kapuja. Ezen a szinten kapcsolódik össze szellemünk a felsőbb szellemiségekkel. Szervi megfelelői az idegrendszerünk, a nagyagy, a koponyalemezek, a tobozmirigy és a kutacs. Lelki síkon a vallási öntudat, alázatosság, bűnbánat, fájdalom, nosztalgia, intelligencia, teremtésvágy, nyugalom, egységérzés és tudás kapcsolható hozzá. Működési zavara esetén bánathoz, szenvedéshez, bizonytalansághoz, halálfélelemhez, szenvedélybetegséghez, céltalansághoz, gőghöz, gyászhoz, depresszióhoz, öngyilkos hajlamhoz vezethet. Fizikai síkon Parkinson-kór, öngyilkossági kísérlet, epilepszia, skizofrénia, Alzheimer-kór formájában jelenhet meg.

A korona csakra legfőbb területei:

Személyiségzavarok
Tudatosság

A korona csakra szintjén elérjük a teljes szabadságot, felelősséget vállalunk életünkért és bízunk a megérzéseinkben és a belső vezetésben.

Mellék csakrák

A testünkön számos kisebb csakra található még. Ezek közül jelentősebbek a két tenyér közepén és a két talp közepén található csakrák. A csakrák harmonizálása segít a test, szellem, és a lélek harmóniáját a fizikai síkon megvalósítani. Segíti beindítani a csakrák egészséges működését, a sérült csakrák gyógyítását. A csakrákkal való foglalkozás testgyakorlásból, légző- és tudatgyakorlatokból áll. Ezzel a háromfajta gyakorlattal ösztönözhetjük csakráinkat, hogy intenzívebb energiacserét folytassanak a külvilággal. Nem elég elméletileg megérteni, speciális gyakorlatokkal, meditációkkal ösztönözni is kell a csakrákat, ha nagyobb harmóniára, gyógyulásra vágyunk. Meditáció során mindenki által megtanulható hatékonyan a saját tudatalattija működési folyamatának irányítása, csakráinak működésbe hozása, hogy boldog, egészséges és kiegyensúlyozott életet élhessünk.
Forrás: https://sites.google.com/site/balazsrozalia/home/energia-aura-csakra-1/csakraismeret