karma

Karma

Publikálva Kategóriák: Csakra, hengerpárna, jógapárna, meditáció, meditációs párna

Karma

Ha meg akarjuk érteni a karma fogalmát, nem kell nagy hókusz-pókuszokra gondolni. A karma nem más, mint ok-okozati összefüggés. Azt kell megértenünk, hogy ahhoz, hogy értsük a jelenünket, meg kell ismernünk a múltunkat, és ahhoz, hogy értsük, és meghatározzuk a jövőnket, jelen kell lennünk itt és most, figyelnünk kell a jelent. A múlton már nem tudunk változtatni, a jövőn pedig kár gondolkodni. A jelenben kell tennünk, mert minden amit mondunk, teszünk, vagy gondolunk fogja meghatározni a jövőnket. A cselekedeteink, és a történések összefüggnek, és kihatnak a jövőnkre. Buddha fogalmazta meg kézzelfoghatóan az összefüggéseket:

A gondolatból szó lesz, a szóból cselekedet, cselekedeteink szokássá formálódnak, és szokásaink formálják jellemünket. Ezért vigyázzunk mire, és hogy gondolunk.

Gondolatainkat mindig hassa át, minden élőlény iránt érzett feltétlen szeretetünk.

Cselekvéseink többszöri megismétléséből mintákat hozunk létre. Ezeket a mintákat, aztán már csak tudatos odafigyeléssel változtathatjuk meg, ezért fontos a mindennapok tudatossága, mert ezek a minták határozzák meg életünket. Ha egy rossz szokásunkat meg akarjuk változtatni, tudatosan 21 napon keresztül máshogy tegyünk, mint előtte, úgy tegyünk, ahogy helyesnek érezzük. 21 nap kell ugyanis hozzá, hogy kibillenjünk a rossz cselekvésből  kialakult rossz szokásokból, és rögzítsük a helyette kialakított jót.  Ez azért is fontos, mert szokásaink formálják személyiségünket, mely meghatározza sorsunkat. Így jön létre a Karma. Fontos, hogy tudatosságunk, mindig jó szándékú legyen, tehát úgy tegyünk magunkkal jót, hogy ezzel nem okozzunk bajt másoknak, valamint cselekedeteinket ne kötelességtudat, mártíromság, bűntudat vagy önfeláldozás vezérelje, hanem a feltétlen szeretet, az önzetlen adás, és befogadás. Ha tisztában vagyunk a Karma fogalmával, könnyebb elfogadnunk, hogy a sorsunk a mi kezünkben van, és csak mi változtathatunk rajta. Mindig van választásunk, de a változtatáshoz ismernünk kell múltunkat, és ismernünk kell a kialakított szokásainkat, melyek nem szolgálják már az általunk elképzelt jövőt. Életünk minden percében döntéseket hozunk, és ezen döntések következményei határozzák meg életünk további részét. Még a legrosszabb külső körülmények között is a mi döntésünk, hogy hogy reagáljuk le az adott helyzetet. Ezek a megnyilvánulásaink általában nagyobb horderejűek, mint maguk a külső körülmények, és történések. A Karma lényege, hogy mindig a jelenre összpontosítsunk, mindig abból próbáljuk kihozni a legjobbat, legtöbbet. Mert, ha meg akarjuk ismerni a jövőnket, meg kell figyelnünk a jelent. Mindig az a kérdés motoszkáljon bennünk, hogy hogy tudnánk legjobban kihasználni a jelen pillanatot? Tudatos, és optimista hozzáállással jó karmát, és boldog jövőt teremtünk magunknak. Tudatosítsuk magunkban, hogy a jelen az egyetlen dolog, amin dolgozhatunk, és ha kihasználjuk a lehetőségeket a jövőben jól alakul a Karmánk. Legyünk türelmesek önmagunkkal, és másokkal, és az önzetlen szeret vezéreljen minket saját magunkkal, és a másokkal kapcsolatban. Legyünk önmagunk, és önazonosak!