Meditáció egyszerűen

Meditáció

Publikálva Kategóriák: meditáció, meditációs párna

Meditáció

A meditáció, és én...

Ami a meditációval kapcsolatban először az eszembe jut, és talán a legfontosabb, a meditációt nem csinálom, nem teszek érte, hogy legyen, a meditáció megtörténik. Pontosan ez a lényege. Akkor "meditálok jól", ha nem teszek semmit, csak jelen vagyok. Itt és Most. Éppen annyira a valóságban, hogy minden pillanatban érzem, hogy vagyok, hogy élek, hogy lélegzem. Akkor meditálok, amikor jelen vagyok a saját életemben.

Meditálni már tudok bármilyen tevékenység közben is, évek óta rendszeresen meditálok. A legmélyebb meditációim természetesen még mindig lótusz ülésben, egy finom füstölő, és a kedvenc meditációs párnám társaságában történnek, de egyre gyakrabban veszem észre, hogy bizonyos elmélyült tevékenységek végzése közben is tudok meditatív állapotba kerülni. Jógázás, úszás, munkarajzolás, természetjárás vagy kertészkedés közben is.

Amit az évek alatt megtapasztaltam, az-az, hogy nem kell különösebb spirituálisnak vagy vallásosnak lennem ahhoz, hogy Enyém legyen a meditáció képessége. A meditáció vallásoktól, és hitrendszerektől független. Ez a legjobb benne. Őszintén megvallom, hogy bár hiszek egy felsőbb erőben, melyet hívhatunk Istennek, Isteninek, Krisnának, Bráhmanak, Laksminak, vagy Ganésának…, ahány vallás megannyi Istenség, vagy mondhatjuk egyszerűen, hogy hiszek az Univerzum mozgató erejében, minden vallás mellett, és ugyanakkor egyik mellett sem tettem le a voksomat.

Istennel kommunikálni lehet vallási meggyőződés nélkül is. Én ebben hiszek. A meditáció számomra mindig az Istenivel való találkozás lehetősége. Hiszem, hogy míg egy Imádság alatt, Én beszélek Istenhez, a Meditáció alatt Isten beszél Hozzám. És fontos, hogy MINDIG nyitott fülekre és nyitott szívre találjon…