Reiki

Tradicionális Reiki

A REIKI 霊気  egy spirituális gyakorlat, melyet Dr. Mikao Usui japán szerzetes fejlesztett ki 1922-ben. A Kurama-hegyen történő három heti böjt és meditáció után, Usui egyfajta „kimeríthetetlen forrású energia segítségével történő gyógyítás” képességében részesült.

A REIKI szóösszetétel két szóból tevődik össze. A REI egyetemes, univerzális, a KI pedig erőt, energiát, életerőt jelent.

Reiki kezelés

A tradicionális módszer teljes neve REIKI USUI SHIKI RYOHO, mely fordításban a következőt jelenti: UNIVERZÁLIS ÉLETENERGIA ÁTADÁSA USUI MÓDSZERÉVEL.

Más értelmezés szerint a japán írásjelek (kanji) ennél sokkal összetettebbek, így a 霊気 jelentése: Az ember az isteni energiát egy másik közvetítő emberen keresztül képes befogadni, így képes a kapcsolódásra az istenivel, az isteni lényeggel.

A REIKI egy önálló rendszer, ami az egységgel való kapcsolódást, a harmóniát: ember, a természet, és az univerzum között hivatott helyreállítani, így az általa oldódó egységhiány által elindul a gyógyulás folyamata. A Reiki közvetlen hatással van a kezelőre, és az általa kezelt személyre is, kifogyhatatlan, és a behangolást követően bárki használhatja, így segítve, építve egymást. A Reiki igazi célja, hogy mindenki önmagában keresse a változás, a változtatás kulcsát, és ne kívülről várja a segítséget. Összetett szellemi fejlődési út, mely önmagunk, legmélyebb belsőnk megismeréséhez és a változásokhoz való elinduláshoz, majd az úton tartáshoz segít minket.

A REIKI öt alapelve

A REIKI öt alapelvének első két pontja, ember két legősibb negatív reakciójára utal ez a harag, düh, félelem, aggodalom, melyeket olyan külső és belső változások okoznak, melyek váratlanul érhetnek. A megítélésünk szerinti negatív történésekre azonban nem ezek a helyes válaszok, mert a harag és a düh, a mérgelődés méreg a testnek, léleknek, szellemnek. Elfogadni, hogy minden okkal történik, a tanulási folyamatod része, és épülésedet szolgálja...nehéz. Azonban mikor belátod, hogy a változás kulcsa nálad van, akkor könnyedebbé válsz és lépsz, elindulsz a változás útján. A félelem és aggódás, mindig a jövőbeli történésekről, bizonytalanságokról szólnak.

De, ha úgy éled a jelened, hogy a jövőben esetlegesen előforduló problémákkal töltöd az időd, akkor a fókuszod oda összpontosul és épp azt hozod létre vele, amitől rettegtél. Az energiáidat ebbe helyezed és nem a pozitív történések, változások irányába lépsz. Hagyj fel az aggódással és válaszd a szebb holnapot!

"Amit ma gondolsz, holnapi életedet formálja." 

-Buddha

A tanítás többi pontja azt mondja ki, hogy minden percedet a hála, a szeretet és a szorgalom érzésével éld, e hármas járja át minden porcikád. A hála érzése, mindazért amid van, ősi tanítás. Hálásnak lenni önmagadért, az érzéseidért, vagy azért mert süt a nap, felemelő és pozitív irányba húzó.

hála gyakorlat, ha minden este mielőtt elalszol számba veszed, hogy aznap miért lehetsz hálás. Ha papírra is vetted mindezt még hatékonyabban hat rád. Próbáld ki és egy hónapon keresztül rögzítsd minden este az aznapi örömeidet, a legapróbbtól a legnagyobbig. Figyeld meg a hatását, ahogy napról-napra épít, és észre fogod venni, hogy a napjaidat sokkal tudatosabban éled meg. Pár nap elteltével már kifejezetten keresed majd azokat a dolgokat, melyek örömöt okoztak neked, melyekért hálás vagy.

A karmád nem más, mint életed ok-okozati összefüggése, mely azt a tanítást adja neked, hogy minden cselekedeted visszahat rád. Nincs ennél építőbb életfilozófia, hiszen amint megtapasztalod a karma működését, érezni, látni fogod, hogy akkor lehetsz igazán boldog és gondtalan, ha szorgalmaddal, tetteiddel, gondolataiddal és cselekedeteiddel, önmagadért és másokért mindent megteszel, és ha Te magad eszerint élsz.

Usui utolsó életelve a Légy kedves Mindenkihez! mindazt magában foglalja, melyet mi tiszteletnek, szeretetnek és elfogadásnak hívunk. Az élet mozgatórugója a szeretet, mindent ez irányít és határozz meg. Ha összeveszel egy számodra kedves emberrel, nyomasztó és szomorú érzés ragad el, míg ki nem békültök. A szeretet ereje dolgozik a megbékélés boldogságában is. Mindent a szeretet irányít, így ha minden pillanatban szeretettel közelítesz önmagadhoz és másokhoz, gyökeresen változik meg az életed.