Diwali 5 napja

Diwali öt napja

Publikálva Kategóriák: Ünnepek

A Diwali öt napja

A Diwali öt napja, és jelentésük

Első nap – Dhantrayodashi

Az első napot Lakshminak, a szerencse és a bőség Istennőjének szentelik. Az indiai kasztrendszer elfogadja a vagyont, a felsőbb kasztok emberei rendelkeznek vagyonnal, melyet Isteneik adtak nekik, hogy megjutalmazzák őket. A bráhminoknak is felajánlják olykor vagyonaik egy részét, hogy meghallgattatást nyerjenek az Isteneknél.

Ezen a napon született Sri Lakshmi, Gruhalakshmi (háziasszony) formájában. Ezért ezen a napon a háziasszonyok ajándékot kapnak. Valamit, amit a konyhában, vagy a vendégek fogadásakor tudnak használni.

Második nap – Narak Chaturdashi

A második nap ünnepe Narak Chaturdasi. Egy különös történet szerint Narakasur király pusztulást hozott a létre; Krishna azonban legyőzte őt. A második nap a király feletti győzelemről és a megtisztulásról szól ezért a hindu emberek napfelkelte előtt megfürdenek.

Ezen a napon halt meg a Narakasura nevű démon. A hagyományok szerint ezen a napon megnyíltak a pokol kapui, hogy a démonok visszatérjenek oda, ezért ajánlatos korán lefeküdni és másnap későn kelni.

Harmadik nap – Deepavali vagy Diwali

A harmadik nap a Balipratipada. Bali – India egyik híres királya –, a Védák több ezer éves, filozófiáját akarta megsemmisíteni, de ő az, aki az adományok királyaként is ismert Indiában. Ilyenkor a hinduk ajándékokat adományoznak egymásnak, hisz ezen a napon Bali megkapta Visnutól a tudás lámpáját és évente egyszer visszatérhet a földre, hogy millió lámpást gyújtson, fényt hozzon és bölcsességet.

Ez a nap a Deepavali, Diwali a "fény ünnepe". Ekkor ünnepeljük Sri Rama hazatérését száműzetéséből. Ez egyben a legsötétebb éjszaka, mikor a hagyományok szerint a mécseseket és gyertyákat egész éjjel égni hagyják.

Negyedik nap – Új Év

A negyedik nap Padwa vagy Varshapratipada, mely Vikramaditya király koronázását és Vikaram-Samvat kezdetét jelöli. Ezen a napon a hinduk díszbe öltöztetik istenségeiket, ékszerekkel ajándékozzák meg őket, drágakövekkel és arannyal. Mindezek után ételeket, leginkább édességeket ajánlanak fel nekik és ők csak azután fogyasztják el a Prasadhot.

India Maharashtra államában Shri Mataji ősei, a Shalivahana uralkodóház ekkor ünnepelte az új évet.

Ötödik nap – Bahu Bij

Diwali ünnep ötödik napja a Bhayya-Duj a marathi nyelvben Bhav-Bij és Bhai-Tika a nepáli területeken. Yamraj, a halál királya ezen a napon látogatta meg testvérét, Yamit.

Yama-Dwitiya-nak is hívják ezt a napot, mely a testvérek nővérek közti kapcsolatra közti szeretetnek a jelképe. A hagyomány szerint a fiútestvér ezen a napon a lénytestvér házába látogat, hogy ott együtt ünnepeljenek.

Ezen a napon ünnepeljük a Hold megszületését az Ősóceánból. Így tehát a Hold Sri Lakshmi fivére.

Forrás: wikipédia, tarrdaniel.com