Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe

Publikálva Kategóriák: Életrészek, Ünnepek

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe - február 2.

Február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe

Az évkörön belépünk a tavaszba, és a Leány minőségbe. Minden ami a karácsonyi díszitésekből, díszekből megmaradt, azt a mai napon tegyük el, és készítsük lelkünket a tavasz születésére. Gyertyaszentelő Boldogasszony napjának szokásai, a fény eljövetele (Jézus bemutatása, és Szűz Mária tisztulásának ünnepe, melyet a IV. századtól kezdve ünnepelnek a katolikus vallásban), a korábbra datálható pogány szerartásból, Imbolc ünnepéből eredeteztethetőek. Gyertyaszentelő Boldogasszony napján kivitték a házból a karácsonyról megmaradt díszitéseket, azokat elégették, ezzel kivitték a telet, és frissen levágott faágakat vittek a házba, vízbe tették, így hozták be a tavaszt a házba.

A gyertyaszentelő hagyománya

A gyertyaszentelés hagyománya védelemként, családjuk, otthonuk megóvásaként szolgált. A megszentelt gyertyát meggyújtották, és nem hagyták elaludni, főként kisgyermekes családoknál, ahol a kisded még nem volt megkeresztelve, ezzel is óvva őt a gonosz erőktől. Ezen a napon gyertyaszentelés után, minden házban gyertyát gyújtottak a fény eljöveteléért.

A gyertyára szalagot kötöttek, és azt a gyertyával együtt megszenteltették, majd ezt a szalagot védelemként gyermekeikre, a ház kilincsére, a haszonállatokra, gyümölcsfákra, vagy az otthon melegét adó konyha ablaka fölé kötötték, hogy védelmet nyújtson. A szalagot egészen nagyszombatig nem vették le, azután elégették.

Időjóslásra is szolgál Gyertyaszentelő Boldogasszony napja. A medve jóslás ehhez a naphoz köthető. Amikor a medve kijön a barlangjából, és szép napsütéses idő van, akkor megijed a saját árnyékától és visszabújik a barlangba, tehát messze még a tavasz. A mormota nap is ezen alapuló jóslás, mely arra az ősi hitrendszerre vezethető vissza, hogy a téli álmot alvó állatok ilyenkor kibújnak rejtekhelyükről, és jó esetben nem látják meg árnyékukat, így a télnek hamarosan vége lesz. Ahogy a a mondás is tartja: „Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, inkább farkas ordítson be az ablakon, minthogy kisüssön a Nap.”

Édemes ebben az időszakban fürdőbe menni, vagy sétálni a vízparton, kapcsolódni a víz elemével. Vízböjtöt, ívókúrát tartani. A Vízöntő havában járunk, érezhető a kikelet közeledte. Felkészíted tested, leleked, szellemed külső és belső tisztulással a fény eljövetelére.