Imbolc ünnepe

Imbolc ünnepe

Publikálva Kategóriák: Életrészek, Ünnepek

Imbolc ünnepe - február 1.

Február 1. Imbolc ünnepe

Az imbolc, másként imbolgh vagy óimelc az ősi kelta kultúra ünnepe, mely a Gergely- naptár szerinti február 1-ét megelelőző estén kezdődik, sötétedéskor. Az imbolc a tél végét, a tavasz eljövetelét hivatott megünnepelni, hiszen a téli napforduló és a tavaszi nap-éj egyenlőség között van, pont félúton, illetve a kelta újévet jelentő samhain és a nyár kezdetét jelző beltane között.

Brigid Istennő ünnepe

Az imbolc-ot Brigid istenő ünnepének hívják, Brigid a fényhozó, a tűz, a gyógyítás, a költészet valamint a kovácsmesterség istennője is. Ilyenkor hatalmas örömtüzeket gyújtottak, valamint jövendőmondásra és időjóslásra is alkalmas ez a nap. A növekvő fény, a rituális megtisztulás ünnepe.

Hogyan emlékezz meg az Imbolc-ról?

A növekvő fény üdvözléséért, tedd ezt a napot különlegessé gyertya gyújtással, hogy eljöjjön a fény, a napsütés. Rakhatsz tábortüzet is. A vetőmagokra, amelyeket tavasszal elültetsz kérhetsz áldást, valamint a palántázásra szánt vetőmagokat elvetheted. A rituális megtisztulás ünnepe, így minden tisztasággal kapcsolatos tevékenység ajánlott, úgy mint otthonod kitakarítása, egy lazító fürdő, hajmosás, ágyneműk, ruhák mosása, és mindezekkel egyidőben energetikailag is tisztísd meg a teredet.

Brigid kereszt a védelemért

Készíthetsz Brigid-keresztet, mely a védelem és a jólét szimbólumaként őrzik otthonod egy éven keresztül. Felakaszthatod a ház, lakás központi helyére, általában a konyhában, ahol a teremtést, alkotást, bőséget képviseli, és hozza el a ház lakóinak.

Az ajtóra akasztott selyemszalag is a hagyomány része, melyet Brigid megáld az éj leple alatt, amikor végiglátogatja a házakat, és amely gyógyító erővel bír ezután.

Kérj áldást mindarra, amit szeretnél, kérj erőt és egészséget önmagadnak és mindazoknak, akik fontosak neked.