Laksmi puja

Laksmi Puja – A gazdagság és jószerencse istennőjének ünnepe

Publikálva Kategóriák: Ünnepek

Laksmi Puja - A gazdagság és jószerencse istennőjének ünnepe

A Laksmi Puja, ami ebben az évben október 5.-ére esik, Laksmi (ő osztja el a szükséges javakat az emberek között), vagy más néven Srí hindu istennő, a gazdagság és jószerencse istennőjének imádsági rítusa. Ilyenkor fogadják Laksmi istennőt, hogy tiszteljék és imádják, és lelkileg ünnepeljék az eseményt.

A Laksmi Puja, és a Sharad Purnima, Kuanr Purnima vagy más néven a Kojagari Purnima hindu holdnaptár Ashwin hónapjának teliholdja, és mivel a hold járásához kötött ünnep, minden évben más időpontban van, a hold járásának megfelelően. Lakshmi istennő születésnapja, és a Kojagari Purnima a szüreti fesztivál, amely a monszun szezon végét jelenti. Lakshmi istennőt imádják a fesztivál ideje alatt.

A történet szerint, ilyenkor a hold közelebb áll a földhöz, és a Holdnak a földre érő sugarai olyan gyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek képesek az elmét, a testet és a lelket gyógyítani.

Ébren maradnak az ünnepi éjszaka folyamán, mert ilyenkor, Laksmi  istennő átadja áldásait azoknak, akiket ezen az éjszakán ébren talál. Miközben böjtölnek, az emberek, felajánlásokat tesznek, ételekkel, italokkal, és énekelnek az istennőt dicsérő odaadó dalokat is.

Gyertyagyújtások időszaka is ez, a sötét két hét kezdete. A telihold utáni csökkenő hold sötétsége a következő félholdig a következő sötét két hét.

A Díváli a fények ünnepe követi, melyet az újhold hoz el.  A hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepe, mely újhold napjára esik. Ez idén október 19.-ére csütörtökre esik.

Visszatérve Laksmi Puja eseményre, a Szerencse Istennőjének ünnepére, ilyenkor minden este gyertyát, füstölőt gyújtunk, és a házi oltárunknál felajánlásokat tehetünk. A felajánlásokkal és a gyertyagyújtással fényt nyújtunk a sötét két hétre, és az ébredező Isteneknek enni, innivalót, és virágokat ajánlhatunk fel, mert ez az utolsó hónap amikor még alszanak.

A gyertyafényes oltárnál aztán elmondhatjuk szívünk legmélyebb kívánságait Laksminak a gazdagság és jószerencse Istennőjének.

Az Istenek pedig minden kívánságunkat teljesítik, a vallástörténeti írások tanúsága szerint, csak ne ébresszük még fel őket, hagyjuk aludni még őket.

Tehát gyújtsunk gyertyát az elkövetkező két hétben a Diwali (Díváli) ünnepéig minden este, és osszuk meg szívünk kívánságait az Istenekkel.

Adatok, forrás: wikipédia