nyári napforduló

Nyári napforduló

Publikálva Kategóriák: Ünnepek

Nyári Napforduló

Ma van a nyári napforduló napja

A mai napon van, az év legrövidebb éjszakája. Magyarországról nézve a nyári napforduló idején a Nap 66° magasan delel, 16 órát van fent. Nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a Nap delelési helye az égbolton délről északra halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni, és az év leghosszabb nappalát adja (következésképpen a legrövidebb éjszakát).

A nyári napforduló az északi féltekén június 21-én van (esetenként 22-én vagy 20-án), a déli féltekén pedig december 21-én (esetenként 22-én). A magyar népi szokások szerint már korábban is fontos ünnep volt, de a kereszténység felvétele óta Szent Iván napjához (éjjeléhez) kötik a nyári napfordulót.
A nyári napforduló az északi féltekén a csillagászati nyár kezdetét jelenti, a legtöbb kultúrában számos ősi szokás kapcsolódik hozzá, megünneplésének ismét reneszánsza van.
 Június 21-én ünneplik az újpogány wicca vallás nyolc nagy ünnepének egyikét; a lithát, a tűz ünnepét.

Teremts a Napforduló napján!

Koncentrálj ezen a napon a vágyaidra, mindarra, amit el szeretnél érni. Ennek az estének olyan energiái vannak, melyek alkalmasak a teremtésre, arra, hogy vágyaidból realitás legyen. Ez egy teremtő este, teremtő energiákkal. 
Belőled indul minden, így a teremtés is. A saját jóléted kulcsa is Te magad vagy, melyet ez az este megerősít, ha nyitott vagy az erejére.
Jó teremtést!
Forrás: wikipédia
Forrás: Jóportál